top of page

Angajarea muncitorilor străini în România: La ce trebuie să fie atenți angajatorii.

Amenzile ajung și la 10.000 de lei.

Odată cu mărirea din nou a contingentului de muncitori străini cu drept de lucru în țară, la 100.000, au apărut și noi situații pentru angajatorii români și implicit riscuri, asupra cărora Patronatul Importatorilor de Forță de Muncă atrage atenția, cu scopul de a proteja mediul de afaceri din România.


Deficitul de personal a dus la apariția a zeci de companii recent înființate și neexpertizate, care prin nerespectarea legislației actuale pot atrage grave sancțiuni pentru angajatorii români. Mai mult decât atât, în momentul în care un angajator român se gândește să angajeze direct forță de muncă străină trebuie să țină cont de situația complet diferită de cea a personalului angajat din țară.

Pentru noile situații apărute, Patronatul Importatorilor de Forță de Muncă vine în întâmpinarea antreprenorilor români cu o serie de recomandări.


Un angajator dacă aduce un muncitor străin în România și încalcă vreo procedură, amenda este de la 10.000 de lei în sus, plus interdicție de a mai aduce personal străin timp de 6 luni. Expertiza ne-a demonstrat că pe toată perioada șederii muncitorilor străini în România, angajatorii au nevoie încontinuu de informări, notificări și tot felul de proceduri. Nu se apucă niciun angajator să citească legislația migraționistă din

România și aici intervin companiile specializate în aducerea forței de muncă străine, care trimit tuturor clienților informări.

Cel mai recent exemplu este cel referitor la modificarea legislației de salarizare, care se aplica de la 1 ianuarie și muncitorilor străini. Nu numai că trebuie să se alinieze și toți muncitorii străini din România la aceste standarde, însă avem obligația și de a comunica acest lucru celor de la Imigrări, ceea ce presupune o procedură complet diferită decât cea care se adresează în mod normal muncitorilor români”, a declarat Vasile Andriescu, Președintele Patronatului Importatorilor de Forță de Muncă (foto).


Mai mult decât atât, din 28 decembrie a intrat în vigoare o lege care va fi valabilă doar 90 de zile, timp în care muncitorii aflați pe teritoriul României și ale căror acte sunt expirate de mai mult de 180 de zile, respectiv permisul de ședere și contractul de muncă, aceștia pot intra în legalitate, însă doar în temeiul acestei legi, până la data de 27 februarie 2023.

„În primul rând acești muncitori străini trebuie să aibă avizul de muncă obținut. Firmele de recrutare sunt singurele care se pot mișca repede în acest context și solicita aceste acte, pentru că sunt foarte mulți muncitori străini aflați momentan ilegal în România. Dacă agențiile de recrutare a personalului străin pot verifica dacă permisul de munca și contractul de muncă au expirat în mai puțin de 180 de zile, atunci aceștia pot fi repuși în legalitate”, a completat Vasile Andriescu.Comments


bottom of page