top of page

Angajatorii români: apel pentru respectarea drepturilor muncitorilor străini

Patronatul Importatorilor de Forță de Muncă din România (PIFM) solicită sprijinul autorităților române pentru urgentarea timpului de obținere a permiselor de ședere și implicit a CNP-u

rilor pentru muncitorii străini.


În absența unui cod numeric personal, zecile de mii de muncitori străini aflați în prezent în România nu se pot legitima în fața autorităților, nu pot beneficia de servicii medicale, se află în imposibilitatea de a părăsi țara și nu pot trimite bani acasă, motivul principal pentru care aceștia vin să lucreze aici.


„În prezent durează aproximativ șase luni obținerea propriu-zisă a acestui document (n.r. a permiselor de ședere). În tot acest timp, în caz de urgențe medicale în care spitalizarea durează mai mult de trei zile sau chiar atunci când sunt legitimați de către autorități, oamenii aceștia sunt ai nimănui. Am avut un muncitor străin care a suferit un accident rutier și care fără CNP și implicit asigurare medicală se afla într-un real pericol. Din fericire, cazul acesta a fost cu succes soluționat de către angajator, care s-a oferit să suporte enormele costuri de spitalizare”, a declarat Elena Panțiru, cofondatoare a Patronatului Importatorilor de Forță de Muncă din România.


Din setul de soluții propuse de către antreprenorii români se numără mărirea organigramei la nivelul Inspectoratului General pentru Imigrări și la nivelul Ministerului Afacerilor Externe, precum și simplificarea documentației necesare.

„Personalul care procesează documentele noastre este insuficient. Noi lucrăm în continuare cu aceleași persoane cu care colaboram și înainte de creșterea contingentului muncitorilor străini la 100.000. În plus, este necesară simplificarea documentației stufoase atât la IGI, cât și la ambasade. Documentele încărcate pe portalul instituțiilor trebuie depuse și în format fizic, iar acest lucru trebuie să înceteze. Este suficient să facem totul digital”, a completat Elena Panțiru.


Cu toate că ANAF a încercat să vină în întâmpinarea agențiilor de plasare și recrutare a personalului străin în România cu o serie de măsuri cum ar fi posibilitatea realizării de NIF-uri (numere de identificare fiscală), în loc de CNP-uri, procedurile sunt complicate și de cele mai multe ori evitate de către agențiile de recrutare și angajatorii români. În plus, NIF-urile sunt aplicabile muncitorilor care vin în România pentru maxim 6 luni, în condițiile în care marea majoritate a forței de muncă străine vine pe contracte de minim 2 ani de zile.


În completare, Patronatul Importatorilor de Forță de Muncă propune și identificarea unui sistem de către Inspectoratul General de Imigrări, prin care, în momentul încărcării actelor cetățeanului străin pe portal, să poată fi generat automat un CNP pentru acesta.





Comments


bottom of page